jurajska kraina telefon +48 12 380 10 61
mapa strony MAPA STRONY

Instytucje

instytucje_arimr instytucje_malsiec instytucje_minrol logo_gw logo_unia logo_fapa_ok

Newsletter

Bądź na bieżąco:
Liczba odwiedzin:
Darmowy licznik odwiedzin

Produkty Lokalne

 

 

Odwiedzający Nasz teren może spotkać się z produktami lokalnymi których nie znajdzie w najbliższym “spożywczaku” które może skosztować u lokalnego producenta lub spróbować podczas organizowanych imprez gdzie producenci, panie z Kół Gospodyń Wiejskich częstują produktami z których słynie obszar Jurajskiej Krainy, zaliczamy do nich m.in.:

pstrąga ojcowskiego, potrawy ze śledzia, łojoki, potrawy z czosnku, wina z tutejszych winnic, produkty mleczarskie z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skale. Teren też słynie z produkcji owoców miękkich truskawki i maliny.

 

 


 

 

III Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych  logo_czarny_pstrąg

Pstrąg Ojcowski


 

Taaaka ryba!!!

Pierwsze wzmianki o gospodarstwie rybackim u wylotu Doliny Sąspowskiej pochodzą z grudnia 1935 roku, kiedy to Jan Kowerski – ówczesny pełnomocnik z Zarządu Dóbr Książąt Czartoryskich, wspomina o hodowli pstrągów w Ojcowie. Od lat 80-tych hodowli zaprzestano i dopiero od 2014 roku ponownie przywrócono hodowlę tej znakomitej ryby. Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna, założona przez pasjonatów, którzy postanowili przywrócić świetność stawom, które były zaniedbanie i wymagały rewitalizacji. Przedsięwzięcie miało na celu odnowę hodowli pstrąga potokowego, edukacja społeczności w zakresie historii regionu oraz tradycji kulinarnych. Pstrąg Ojcowski posiada Certyfikaty: Produkt Lokalny Małopolska, Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, Polski Producent Żywności, Małopolski Smak.

Pstrąg ojcowski zawsze obecny na targach. Niespełna miesiąc po uruchomieniu hodowli został wyróżniony na warszawskich targach Regionalia w kategorii Skarby Natury. Ogromnym zainteresowaniem uczestników targów cieszył się produkt lokalnych – Pstrąg Ojcowski – prezentowany na stoisku LGD przez Panią Magdalenę Węgiel. Pstrąg zachwyca swoim delikatnym smakiem, aromatem i złotym kolorem. Naturalny, zgodny z tradycją sposób wędzenia dymem bukowym z lekką domieszką drewna owocowego nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, którzy uhonorowali Pstrąga Ojcowskiego wyróżnieniem w kategorii Skarby Natury. 

Certyfikat Produkt Lokalny Małopolska Certyfikat Polski Producent Żywności
Certyfikat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Certyfikat Małopolski Smak

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

Ojców 48

32-047 Ojców

tel.: (+48) 664-038-672

www.facebook.com/pstragojcowski

 

 

 

 


 

1 herblogo_3linie

Restauracja w Chochołowym Dworze to miejsce pełne uroku, zachęcające do odpoczynku i skosztowania dań kuchni polskiej i europejskiej oraz dań z pieca opalanego drewnem.
Nasza karta jest bardzo różnorodna. Proponujemy dania inspirowane porami roku. Wiosną polecamy nowalijki, latem lekkie dania z grilla, jesienią smakujemy grzyby i dynię,zimą specjalizujemy się w gęsinie.
W naszej karcie proponujemy nie tylko potrawy sezonowe. Stałym elementem menu są specjały czyli ulubione dania naszych Gości. Chcemy się również pochwalić lepionymi u nas pierogami.
Organizujemy festiwal golonek i piwa, ze starannie wyselekcjonowanych browarów, zarówno z tych zagranicznych jak i lokalnych.
Corocznie przygotowujemy kiermasz świąteczny na Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc, aby nasze dania gościły również w Państwa domach.
W sezonie letnim zapraszamy na taras, gdzie zapachowi grillowanych potraw trudno jest się oprzeć. W zimowe wieczory zapraszamy na dania z pieca opalanego drewnem oraz rozgrzewające napoje by miło spędzić czas przy ogniu i trzaskających drwach.
Pamiętamy również o dzieciach dlatego przygotowaliśmy dla nich specjalne menu. Cyklicznie odbywają się u nas atrakcje dla dzieci.
Zapraszamy na niedzielne warsztaty kulinarne wraz z animatorem a w sezonie letnim do zabawy z animatorem w ogrodzie.W restauracji przygotowaliśmy kącik zabaw, gdzie każde dziecko może ciekawie spędzić czas.

Miło nam pochwalić się naszymi sukcesami:
– certyfikat „Regionalna Karczma Małopolski”,

– udział w AIG TRIP POLAND 2015 – gastronomicznym wydarzeniu roku,

– promujemy tradycję i wspieramy wraz ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska, akcję Gęsina na Świętego Marcina.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czosnek

 

 

Kraina czosnku…

Początki historii upraw czosnku na terenie gminy Słomniki są tak odległe, że nawet najstarsi plantatorzy nie pamiętają kiedy i jak się to zaczęło. Na pewno było to bardzo dawno temu…

Jest to niesamowite warzywo można go spotkać w różnych postaciach, jako lek, przyprawa, składnik nalewki lub główny składnik potrawy. Taki mały a tyle możliwości wykorzystania.

Czosnek jest tak ważny na naszym obszarze, że doczekał się swojego Święta. W tym roku tj. 2015 odbyło się już VIII Małopolskie Święto Czosnku. Podczas czosnkowego święta są prezentowane różne, różniaste potrawy czosnkowe którymi częstują m.in. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich a do drugiej rączki dają spróbować nalewki z czosnku. Na uwagę smakoszy zasługuje czosnek w czekoladzie – wariacje smakowe okraszone czosnkiem.

 

 

 

 


 

 

produkty_front indeks

Produkty mleczarskie

OSM Skała

 

 

Znane w całej Małopolsce produkty mleczarskie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej ze Skały są uznawane za wyśmienite produkty wśród spożywających.

 

ul. Wolbromska 88
32-043 Skała

tel.: (+48 12) 389-10-16

e-mail: biuro@osmskala.pl

www.osmskala.pl

 

 

 

 


 

 

jpg KRAK-MARFISH

Przetwórstwo rybne

 

 

Ryby, ryby, ryby…

Należy wspomnieć, że w Jurajskiej Krainie w Poskwitowie znajduje się zakład przetwórstwa rybnego Krak – Marfish Jolanta i Marek Piekara. Tradycje działalności sięgają 1989 roku. Smakosze śledzia znajdą go tam pod w różnych postaciach. Produkty są znane, cenione na terenie całej Małopolski i nie tylko – już od lat zdobywa uznanie a potwierdzeniem są nagrody, m.in. Małopolski Laureat tytułu Polski Producent Żywności 2011; Tytuł Polski Producent Żywności 2009 i 2010; I miejsce w plebiscycie Małopolski Smak 2006, 2007, 2008, 2009 i 2011.

 

Poskwitów 136a
32-095 Iwanowice

tel./fax (+48 12) 388-42-89

tel.: (+48) 502-331-950; (+48 12) 387-36-20

e-mail: biuro@krak-marfish.pl

www.krak-marfish.pl

 

 

 

 

 


 

 

Jabłka logo-Gosp-sad-Adamek

Sady

 

 

W gospodarstwie tłoczone i sprzedawane są soki jabłkowe – 100% z własnego sadu.

 

Nowa Wieś 48

32-046 Minoga
tel.: (+48) 606-538-107; 602-742-822

www.adamek-sadownictwo.pl

 

 

 

 


 

 

img_10-sub

Owoce

 

 

Truskawki i maliny

Teren Gminy Skały i Sułoszowej są znane z uprawy truskawki i maliny. Rewelacyjna gleba, ukształtowanie terenu wpływa na znaczny obszar uprawy owoców. Znanym i cenionym producentem jest Pan Witold Gorajczyk który specjalizuje się w produkcji truskawki.

 

www.truskawkasuloszowa.pl

 

 

 

 


 

 

Lokalne potrawy


 

Łojoki

Mieszkańcy w Skale nie wyobrażają sobie niedzielnego czy świątecznego rosołu bez łojoków, prawidłowo kojarzących się z łojem, bo to właśnie z niego wyrabia się łojoki. Każda gospodyni robi takie, że nawet wytrawny smakosz nie wyczuje smaku tłuszczu. Wcześniej gościł na stołach ubogich a teraz jest przysmakiem. Zawsze można je spróbować na corocznej imprezie “Jarmark Skalski”

 

 


 

 

Wina i winnice

 

 

Czerwone, białe, wytrawne, słodkie takie wina mamy!!!

Na naszym terenie znajduje się kilka winnic. Specyficzny mikroklimat i położenie geograficzne sprzyjają uprawie winorośli. Niektóre winnice znajdują się na “małopolskim szlaku winnym” ponadto w swojej ofercie mają zwiedzanie winnicy połączoną z degustacją wina. Tutejsze wina cieszą się ogromnym zainteresowaniem a potwierdzeniem są nagrody i wyróżnienia na polskich i międzynarodowych konkursach winiarskich.

 

 

 

Winnica Krokoszówka Bożena i Marek Górscy

 

Winnica Krokoszówka Górska została założona w 2005 roku, w niewielkiej miejscowości – Smardzowice, w bliskim sąsiedztwie Ojcowa w Małopolsce. Siedlisko winnicy jest bardzo korzystne. Wszędzie są łagodne stoki oraz doskonała gleba, a bliskość Jury Krakowsko – Częstochowskiej sprawia, że krzewy winorośli rosną bezpośrednio na skałach wapiennych. Specyficzny mikroklimat okolicy wpływa korzystnie na jakość i aromat winogron. W winnicy produkowane są wina białe jak i czerwone. Wśród nich są m.in. wina czerwone Leon, Marszałek, Cuvee Leon Marszałek a także białe Cuvee Seyval Blanc, Jutrzenka i Kristaly. Zbierają one bardzo pozytywne opinie gości odwiedzających naszą winnicę. Niektóre z nich zostały nawet docenione na polskich i międzynarodowych konkursach winiarskich, w szczególności czerwone wino Leon (za rocznik 2012 i 2014), które zdobył już kilka medali. Oferujemy również możliwość zwiedzania winnicy połączoną z degustacją wina. Marek Górski.

 

Smardzowice 106

32-077 Smardzowice
tel.: (+48) 501-210-873

e-mail: poczta@krokoszowka-gorska.pl

www.krokoszowka-gorska.pl

 

 

 

 

 

Winnica Kresy Robert Zięba

 

Pierwsze nasadzenia w winnicy „Kresy” miały miejsce w kwietniu 2007 roku. Później, sukcesywnie odmiany, które nie sprawdziły się w tym trudnym klimacie ( 413 m n. p. m) były usuwane i zastępowane bardziej odpornymi. W tej chwili uprawiamy cztery główne odmiany : Solaris, Regent, Rondo i Cabernet Cortis, a w mniejszej ilości: Seyval Blanc, Marechal Foch i Leon Millot, na powierzchni 34 arów. Winnica położona jest w miejscowości Stoki, przysiółku Kresy, pomiędzy Cianowicami Rzeplinem i Skałą na Jurze krakowsko-częstochowskiej , w odległości 20 km od Krakowa. Jestem na razie na początku drogi do spełnienia marzeń o spokojnym, acz pracowitym życiu w kontakcie z naturą i ludźmi, którzy tak jak ja odnajdują w winie nie tylko alkohol, ale magiczną moc nieprzewidywalnej natury, od której nieodmiennie zależy co ostatecznie znajdzie się w kieliszku. Zbieranie doświadczeń, popełnianie i naprawianie błędów związanych z uprawą i winifikacją, zajęło mi do tej pory 9 lat i nadal trwa. Dopiero od czterech lat wino, które udało mi się do tej pory zrobić nadaje się do picia. Potwierdzają to pozytywne i bardzo miłe opinie ludzi z tzw. „branży”, jak i (co jeszcze milsze), osób czasem przypadkowych i nie znanych. Te wina to: Solaris z rocznika 2011 i rocznika 2012 (brązowy medal Targów Enoexpo 2013) oraz Rondo Rose 2011 (srebrny medal Targów Enoexpo 2012), Rondo Klaret 2012 (srebrny medal Targów Enoexpo 2013), Rondo Rose 2013 (srebrny medal Targów Enoexpo 2014), Regent Rose 2013 (srebrny medal na konkursie winiarskim Grand Prix Vinex 2015 w Brnie). W bieżącym roku (2015), winnica została powiększona do powierzchni 1,5 ha, trwają również prace wykończeniowe budynku przetwórni z salą degustacyjną i niewielkiego pensjonatu. W roku 2017 zostanie dosadzona dalsza część winnicy o powierzchni ok. 1,5 ha. Mam nadzieję, że już w przyszłym, 2016 roku, będę wreszcie miał możliwość gościć Państwa w gospodarstwie winiarskim winnicy Kresy, wspólnie z Wami degustować i opowiadać Wam o moim winie.  Robert Zięba.

 

Stoki Kresy 35
32-043 Skała
tel.: (+48) 602-611-761
e-mail: winnicakresy@gmail.com

 

 

 

Winnica Amonit Marcin Niemiec

 

Al. Parkowa 41
32-043 Cianowice
tel.: (+48) 508-330-014
e-mail: winnica.amonit@gmail.com
www.winnicaamonit.pl

 

 

Winnica Słońce i Wiatr

 

Winnica SŁOŃCE I WIATR to blisko dwa hektary uprawy winorośli, na którą składają się trzy oddzielne parcele usytuowane kilkanaście kilometrów na pn-wsch od Krakowa. Najstarsza z nich, położona w Smardzowicach, granicząca z Ojcowskim Parkiem Narodowym została założona w 2011 r. Na powierzchni ok. 40 arów uprawiane są odmiany Solaris i Seyval Blanc na wina białe oraz Rondo, Regent i Leon Millot na czerwone. Wiosną 2014 roku obsadzono winoroślą kolejne dwie działki, w Szczodrkowicach i Iwanowicach, łącznie 1,5 ha powierzchni. Rosną na nich: Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Cabernet Cantor i Cabernet Cortis na wina czerwone, a z odmian białych Solaris i Seyval Blanc.

W roku 2015 zarejestrowaliśmy się jako producent wina, a na degustację bądź zakup naszego wina zapraszamy od kwietnia 2016 roku. Kasia Fluder.

 

Świńczów 69
32-043 Skała
tel.: (+48) 882-729-486
e-mail: kasia@slonceiwiatr.pl
www.slonceiwiatr.pl

 

 

 

 

 

Winnica Goja Maria i Wiesław Gój

 

Ojcowski Park Narodowy to niepowtarzalne miejsce. Właśnie z nim graniczy nasza Winnica Goja, która położona jest w Smardzowicach. Tylko o 15 km oddalony jest Kraków, a Ojców o kilkadziesiąt minut piechotą.  Właściciele Maria i Wiesław Gój mieszkają w Burowie koło Balic. Siedlisko winnicy położone jest na wysokości od 380-400 m n.p.m. a uprawa zajmuje ok. 1 ha powierzchni. Poniżej winnicy rozłożyła się wspaniała Dolina Prądnika. Z kolei na południe rozpościera się niezwykły widok na pasmo Babiej Góry i Tatr, które są widoczne przy dobrej pogodzie. Nasze główne odmiany na wino czerwone to Leon Millot i Marechel Foch, oraz Regent będący odmianą dobrze się sprawdzającą w polskim klimacie. Na wino białe przeznaczone są Seyval Blanc i obiecująca odmiana Solaris. Wina wyrabiane są z największą starannością w tradycyjny naturalny sposób. Prowadzimy także własną szkółkę winorośli gdzie produkujemy goło korzeniowe sadzonki winogron.

Wszystkich, którzy są ciekawi jak wygląda i rośnie winnica w Polsce oraz jak smakuje polskie wino, zapraszamy do zwiedzania winnicy połączonej z degustacją naszych win. Opowiemy o uprawie winorośli w naszych warunkach klimatycznych oraz o powstawaniu wina. Zapraszamy na ciekawą wycieczkę do świata winorośli i wina. Wiesław Gój.

 

Burów 98
32-083 Balice

tel.: (+48 12) 285-52-70, (+48) 501-210-397

e-mail: poczta@winnicagoja.pl

www.winnicagoja.pl

Winnica mieści się w Smardzowicach, gmina Skała

 

 

 

 

 


 

Instytucje

instytucje_arimr instytucje_malsiec instytucje_minrol logo_gw logo_unia logo_fapa_ok

Newsletter

Bądź na bieżąco:

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress